De vluchtroute #9: jong, alleen en op de vlucht

De vluchtroute #9: jong, alleen en op de vlucht
Op 9 november presenteren we (Vrienden van SAMAH) ons rapport “Volg je dromen tot je niet langer kunt leven” – Een retrospectief onderzoek onder voormalige alleenstaande minderjarige asielzoekers naar toekomstbeleving. We doen dit in Pakhuis de Zwijger.

De toegang is gratis, aanmelden is nodig en kan via de website van Pakhuis de Zwijger: nu aanmelden

Volg je dromen tot je niet langer kunt leven
Een retrospectief onderzoek onder voormalige alleenstaande minderjarige asielzoekers naar toekomstbeleving

In Nederland wonen duizenden (jong)volwassenen die in hun jeugd als alleenstaande minderjarige asielzoeker naar ons land zijn gekomen. Zij wonen inmiddels al jaren in Nederland en hebben hier een leven opgebouwd. Hoe gaat het eigenlijk met die jongeren?
Sporadisch komen er verhalen naar buiten. Soms succesverhalen die de publiciteit halen, zoals bijvoorbeeld Omar Munie, die tassenontwerper is en een florerend bedrijf heeft opgericht. Of Sifan Hassan die de top van het hardlopen heeft bereikt en de afgelopen jaren al diverse Europese en internationale titels won. Veel vaker lezen we de schrijnende verhalen van jongeren die na een jarenlang verblijf terugkeer naar het land van herkomst boven het hoofd hangt, zoals de Angolese Mauro.De meeste verhalen worden echter niet gehoord. Waarom eigenlijk niet? Is er iets dat deze jongeren weerhoudt om hun ervaringen met het opbouwen van een toekomst in Nederland te delen? Is er te weinig betrokkenheid bij deze nieuwe burgers en hoe het hen in onze samenleving vergaat?
In de publicatie “Volg je dromen tot je niet langer kunt leven” presenteren we de uitkomsten van onze zoektocht naar antwoorden. We zijn op zoek gegaan naar alleenstaande jonge vluchtelingen die we zelf jarenlang hebben begeleid om te zien hoe het met hen gaat. Is het hen gelukt een toekomst op te bouwen? Maken zij hun dromen waar? Voelen zij zich thuis in Nederland?
Hun verhalen gaan over blijdschap, dankbaarheid en ambities. Maar ook over stress, eenzaamheid en onrecht. Het zijn verhalen die nog onvoldoende worden gehoord, aldus de jongeren zelf. Verhalen die verteld moeten worden zodat zij meer zichtbaar worden in de maatschappij: op school, op het werk, op de voetbalclub en in de buurt. Want zichtbaar zijn en gehoord worden is de eerste stap om als volwaardig burger mee te kunnen doen.De publicatie komt begin november 2016 uit. Wil je een gedrukt exemplaar bestellen en/of digitaal document ontvangen? Mail ons of kijk op de website van vrienden van SAMAH

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Vul aub het sommetje in (anti spam filter) *