En of dromen realistisch is!

Dromen heeft geen zin.. Je geeft mensen valse hoop.. Zonde van de tijd.. Dromen is maar vaag hoor, naïef en in ieder geval niet realistisch. Ik hoor het zo vaak. En niks is minder waar.

Dromen is ontzettend belangrijk. Het is de start van de controle over je leven herpakken. Dromen geeft de gelegenheid om uit de overlevingsstand te stappen en te werken aan je toekomst. Dromen geeft mensen de hoop die ze nodig hebben om het nog even vol te houden, of om de ongelukkige situatie waar ze zich (tijdelijk) in bevinden aan te kunnen..
Het moment waarop mensen (weer) gaan dromen, is het moment waarop dromen (hoe langzaam ook) realiteit gaan worden. Met dromen is er een start, een ingang naar een plan. En er is een begin van intrinsieke motivatie om aan de slag te gaan, waar steeds op teruggegrepen kan worden.  Dat is het momenten dat de meeste mensen heel erg spannend vinden, want wat als het nu echt gaat gebeuren? Wat dan?
Het antwoord is simpel: als je begint, kom je een stapje dichterbij je droom. Of je doel, hoe je het maar wil verwoorden. En dat is het begin van iets moois. En een behoorlijke uitdaging. Vaak beginnen mensen met redelijk groot gemak, tot de eerste grote tegenslag, dat is even schrikken. Met goede ondersteuning slaan mensen zich daar wel door heen. En als ze eenmaal de smaak te pakken hebben, gaan ze wel.

Of alle dromen uitkomen is een andere vraag. Een veel belangrijkere vraag is of dat erg is? Sommige dromen komen later uit, sommige nooit. En toch, het feit dat mensen er naar toe bewegen geeft ze kracht. En een doel in het leven. En vaak komen mensen een aardig eind in de buurt, want als je ergens voor gaat, blijk je opeens tot zo veel meer in staat.
Zullen we met elkaar afspreken dat we mensen laten dromen. En we mensen daarin ondersteunen. Dat we mensen niet meer zullen ontmoedigen met goedbedoelde adviezen als “is dat niet wat te hoog gegrepen?” of “is dat wel realistisch?” Het doet er niet toe wat wij er van vinden, het doet er toe dat mensen met enthousiasme in beweging komen. En zelf ontdekken hoe dichtbij hun droom ze kunnen komen. En ik weet zeker dat het heel dichtbij kan zijn.

Deze blog ontstond tijdens een heerlijke lentewandeling.. lekker uitwaaien en een opgeruimd hoofd. Ik ga vaker wandelen. En blijven dromen. Droom je mee?

WAT JIJ WIL KAN. ECHT!

2 Comments

  1. Mooi! En zo waar. Dus ophouden met’ja-maar’. Want elke nieuwe werkelijkheid wil eerst gedroomd worden.

  2. Heerlijk, positief, energiek en inspirerend!

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Vul aub het sommetje in (anti spam filter) *