Participatie to the max

© Afbeelding van Noud de Greef http://tikfout.nl/marketing/think-outside-the-box-terwijl-de-oplossing-juist-erin-zit/

Welkom in de wondere wereld van jongeren

Participatie, iedereen heeft het erover. Het is zelfs 1 van de kernwaarden van Nederland volgens de in te voeren participatieverklaring.
Vaak beperkt de term participatie zich tot hetgeen de ander hoort te doen, die hoort mee te doen, die hoort zichzelf maximaal in te zetten. Een mooi streven, begrijp me niet verkeerd. We worden graag uitgedaagd, nietwaar?!

En toch mis ik de andere kant..

Meedoen is ook mee mogen denken over hetgeen waaraan je meedoet. Dit mede vormgeven, mede verantwoordelijk zijn. In het geval van jongeren beperkt deze vorm van participatie zich vaak tot het uitnodigen van jongeren om inbreng te leveren als het concept als staat. Vaak uit angst: angst om de controle te verliezen, angst dat het niet gaat zoals wij dat willen, angst dat jongeren iets bedenken dat niet kan.
Mijn ervaring is het tegenovergestelde: juist door jongeren eerder in het proces te betrekken ontstaan de mooiste dingen. Dingen die we zelf niet kunnen bedenken en daardoor bijzonder en uniek zijn. EN aansluiten bij de doelgroep, waardoor ze er ook daadwerkelijk aan mee willen doen, vanuit een intrinsieke motivatie, met veel enthousiasme.. Wat wil je nog meer?
Laat het eens los en kijk wat er gebeurd. Je krijgt daarmee een kijkje in de wondere wereld van jongeren. Waar alles nog kan, waar de grenzen nog niet zo duidelijk bepaald zijn. Dat levert pareltjes op. Echt! De briljantste ideeën komen vaak uit de jongeren zelf voort. Als wij de angst kunnen loslaten, de angst dat we ons doel niet bereiken, de angst dat het toch niet zal lukken. Als het gaat om wat jongeren nodig hebben, blijken ze steeds maar weer zelf de expert te zijn. Verrassend? Voor mij niet, ik zie het al 15 jaar en geniet er elke keer weer van. Ga jij dat ook doen?!

Inspirerende voorbeelden nodig? Contact me!